Oorsprong

Sabine Goethals, freelance actrice, wil theater maken en start in eigen beheer ZAMZAMPRODUCTIES op. Onder de noemer THEATER ZAMZAM produceert ze theatervoorstellingen voor jong en oud en ‘acteert’ in de eigen voorstellingen.  Voor alle theatervoorstellingen doet Sabine een beroep op collega-freelance professionals voor de realisatie van de producties. Dit project loopt tot 2013. Vanaf 2015 maakt Sabine opnieuw theater maar onder eigen naam. In 2019 verwijdert Sabine de website ZAMZAMPRODUCTIES.BE en alles komt onder de site SABINEGOETHALS.BE

TIJDLIJN:

1998 Start van ZamZamproducties/Theater ZamZam. Op zoek naar een naam voor haar theaterhuis, loopt ze het alfabet af tot ze terecht komt bij ZAMZAM...

Zamzam of Bron van Ismaïl ligt in Mekka, vlak naast de Ka’aba. De Bron is volgens overlevering vernoemd naar het Arabische woord zam dat stop betekent, dus eigenlijk heet het Stop-Stop Water. Het water wordt gezien als geneeskrachtig, zoals gezegd door de profeet Mohammed.  Volgens islamitische traditie is dit de plaats waar God  Haadjar en haar zoon Ismaïl van de dood redde en hun dorst leste. Dit gegeven is ook terug te vinden in de bijbel, Genesis 21:19. De legende zegt dat Abraham  (Ibrahim) Haadjar en Ismaïl in de woestijn achterliet. Haadjar begon wanhopig te zoeken naar water. Op een gegeven moment stampte Ismaïl met zijn hiel in het zand. Juist op die plaats ontstond de bron Zamzam. Deze symboliseert daarom de aanwezigheid van God als alles verloren lijkt. Sommige andere tradities maken melding van de engel Djibriel die met zijn hiel de bron opende.

Sabine koos de naam ZamZam omdat de drijfveer achter de oprichting van het theaterhuis dicht bij het verhaal van de ZamZambron ligt. Op een moment dat alles verloren leek, ging Sabine voor haar grote passie: acteren en theater maken.  Het schonk haar nieuw leven…

HAAR LEVENSMOTTO:

We know what we are, but we do not know what we may be! ( William Shakespeare)

 

1998 Na de eerste productie,  Thea Bontinck, een monoloog voor volwassenen van auteur & dichter Jan Van der Hoeven in een regie van Bart Cafmeyer, in première gegaan met logistieke steun van Kunstencentrum De Werf in Brugge, vindt Sabine de weg naar het kinder- en jeugdtheatercircuit.

undefined

1999 Er ontstaat een samenwerking met jeugdauteur Wally De Doncker  voor de theaterbewerking van het boek ‘Opa met Gaatjesin tekst en regie van Bart Cardoen. Sabine gaat met deze voorstelling in première in De Werf in Brugge en toert daarna door heel Vlaanderen tot over de grens in Nederland. Sabine neemt in 2009 het  verhaal weer op en sporadisch en op vraag, kruipt Sabine opnieuw in de huid van Hanne voor een brok puur verteltheater.

undefined

2001 & 2003 Broer en theaterauteur Ignace Goethals schrijft voor ZamZam twee theaterstukken binnen het modern vormingstheater. Deze voorstellingen worden binnen de schoolmuren en kleine theaterzalen gespeeld. Het zijn Try-out: Ik ben wie ik ben omtrent ‘relatievorming’  met acteur Wim Decorte enPanda omtrent ‘drugs & relaties’. Deze producties worden later gespeeld door Johan Moonens, Bianca Vanhaverbeke, Michael Vroemans, Kevin Bellemans, Leen Dendievel en Jurgen Stroobant.  Voor Panda krijgt Sabine de medewerking van Carine Slabbinck (moeder) en Dominique Berten  (vader) en in 2005 van Karin Tanghe voor de rol van moeder. In 2009 werd  “Panda”  uit het aanbod gehaald, maar op verzoek opnieuw in productie genomen in 2011. Sabine neemt de regie in handen, frist alles wat theatraal op en engageert twee nieuwe acteurs. Deze voorstelling liep tot 2015. 

undefined

2002 Het bewerken van jeugdboeken naar theater gaat verder  met Het Huis in het midden van de Straat  van Peter Slabbinck & Klaas Verplancke in een regie van Frieda Vanslembrouck.  Sabine speelt samen met Ilse De Rauw.

undefined

2004 Daarna ‘Een Put in de Lucht van Daniel Billiet & Gil Van der Heyden  in een regie van Dominique Berten, samen met Johan Moonens. Met deze laatste productie  vindt Sabine resoluut de weg naar de culturele centra in Vlaanderen en sluit Theater ZamZam zich aan bij het theaterbureau van Huub Colla  voor de verkoop van de voorstellingen.

undefined

2005 Er volgen nog theaterbewerkingen van jeugdboeken: Wow, wat een wolf! van Stefan Boonen & Frank Daenen, muziektheater in een mooie regie van Sven Ronsijn met acteur Herman Verberckmoes en muzikant-componist Hilde Van Laere. Het wordt een hit!

undefined 

 

2006 De theaterbewerking  ‘Jonkvrouw’ van Jean-Claude Van Rijckegem en Pat van Beirs in een regie van Dominique Deckers  komt op de planken en wordt een nog grotere hit.  De acteurs van dienst zijn Johnny De Meyer, Herman Verberckmoes, Wim Vandebussche/Roel Steeno. De muziek voor de voorstelling wordt geschreven door Dieter Bossu. Marieke Bauw creëert originele, middeleeuwse kostuums met hedendaagse toets.

 

undefined

 

2007  Het boekje ‘MUU‘ van  Geert de Kockere wordt voor theater bewerkt door  Hilde Droogné en op muziek gezet door  Hilde Van Laere.  Een kleurrijke en vooral beeldende, poëtische voorstelling voor kleuters en familie. Nog datzelfde jaar komt het  kleine voorleestheaterproject ‘Cheffie is de Baas van Kaat Vrancken uit en bereidt Sabine zich voor op 10 JAAR ZAMZAM!

undefined undefined

2008 wordt turbulent en memorabel! Sabine pakt uit met een theaterbewerking van het prentenboek van Hilde Vander Meeren & Jan De Kinder:‘ Van een kind dat tikkertje speelt met de wind’’, een ‘wervelende’ voorstelling in een ‘fantasierijke’ en mooie regie van Tom Ternest en tekst van Annelies Vancraeynest . De rol van beer wordt vertolkt door Pieter Deprez, de rol van Ine, door An Depudt; muziek Dieter Bossu. De videokunst is van Koen Moerman. De kostuums zijn opnieuw van Marieke Bauw. Sabine krijgt een erkenning door de Provincie West-Vlaanderen voor haar theaterwerk in de vorm van een projectsubsidie

undefined

En of dat nog niet genoeg is…

 

undefined

 

Nog datzelfde jaar creëert ZamZam, de voorstelling Meisje Zonder Naam, een specifieke opdracht voor Stad Brugge (NoordZuiddienst) met Jurgen Stroobant en Sigrid Devisch en opgevoerd n.a.l.v. de Werelddag van het Kind. Deze productie wordt in 2010 hernomen, Sabine neemt de rol van het straatkind voor haar rekening. De voorstelling wordt erg goed onthaald en Sabine neemt MZN op in het aanbod van ZamZam.

 

undefined

 

Er is ook het hele plezante, cabareteske  “Demarrage d’Amour! Het is hier koers” een tekst van Stefan Boonen & Marc Demarrée over het schone van de liefde en het schone van de koers. Sabine en haar wielerteam met Jurgen Stroobant, Joris Valgaeren en muzikant-componist Sam Janssens doen er heel wat Vlaamse podia mee en worden op heel wat enthousiasme onthaald: een ‘koersvoorstelling’ als een plezante, feel-good voorstelling voor jong en oud.

 

undefined

 

2009, In de zomer van dat jaar werkt Sabine met Herman Verberckmoes en Johnny De Meyer aan een nieuwe uitdaging, een tekst van Ignace Goethals“Scherven”. Nadat Sabine rollen speelde van kinderen en dieren, kroop ze voor de eerste keer in de huid van een moeder die in conflict ligt met haar zoon. 

Deze productie wordt door de Provincie Vlaams-Brabant gesubsidieerd en opgepikt door de Werkgroep Verder die in het verhaal een preventief verantwoorde voorstelling ziet mbt het doorbreken van taboe rond geestelijke gezondheidszorg, m.b. nazorg bij zelfdoding.  Een productie die ‘beklijft’ en het publiek tot heel wat nadenken zet. De “dans” uitgevoerd door Dieter Defurne,  vormt, naast het geloofwaardig en naturel spel van Sabine en Johnny,  een meerwaarde.

undefined

2010 De plannen die Sabine en Herman Verberckmoes al sinds 2007 smeedden worden waarheid. Vanuit improvisatie ontstaat het verhaal van ‘Meisketoch!’ , een spannend avontuur over een puber, een rol voor Barbara Callewaert en een ‘raar geval’, een rol voor Sabine, die na een helse rit om de ‘brommer’ terecht komen in het ‘hol van Pluto’ waar een mysterieuze man, rol voor Herman, ‘verdrinkende’ boeken in een leegstaand huis ophangt. Bovendien wordt er iemand begraven… Het toeval brengt hen samen en alle drie delen ze uiteindelijk hun geheim met elkaar. Dieter Bossu speelt live mee op het podium. Anny Maes en Janne Daeveloose tekenen voor kostuums

In de zomer werken Jurgen Stroobant en Sabine aan een vertelproject naar het boek van Inge Misschaert & Marieke Coenen: “Balthazar, de eenzaamze ezel ooit!”. Ze gaan onder het theaterduo Raf en Renée op tournee.  Het wordt een plezante, muzikale vertelling over vriendschap en verlieservaringen dat op vraag van bibliotheek, school of eendere elke organisatie kan gespeeld worden.

Door enkele artistieke beslommeringen, beslist Sabine even adempauze te nemen en geen nieuwe theaterproductie te maken voor het daaropvolgende seizoen.

 

 undefined undefined

  

2013 Door enkele nieuwe theatermakers te leren kennen, kijkt Sabine positief naar de toekomst. Dit resulteert in de creatie van een nieuwe theaterproductie voor najaar 2013: een bewerking van Shakespeares mooiste tragedie: KING LEAR, met dank aan Simon D’Huyvetter  voor de tekst en Koen De Ruyck die tekent voor de regie.  Via audities leert Sabine, de talentvolle Kaatje Arnaert kennen.  Roel Steeno speelt de rol van King Lear; Kaat Arnaert, Sabine Goethals en Leen Dendievel z’n de drie ‘schone’ dochters… 

King Lear kan rekenen op een 20-tal voorstellingen in seizoen 2013-2015. Christine Verheyden speelt in het tweede seizoen de rol van Regen.

2014 Sabine beslist met pijn in het hart om Theater ZamZam voor jeugdtheater te laten rusten.
Maar ondertussen… Het  bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Sabine slaat met enkele creatieve ideeën een nieuwe richting in en werkt aan de voorbereidingen voor een nieuw concept. Deze projecten zullen het levenslicht zien in het voorjaar van 2016 en najaar 2016. Vanaf 2016 maakt Sabine theater onder eigen naam.  

undefined undefined

 

2016  ‘DIE HARTSEERKIND’, een ode aan dichteres Ingrid Jonker is geselecteerd voor het Woordfees in Stellenbosch, Zuid-Afrika en een tournee al ginder wordt een feit. Jonas Vanthielen en Divan vergezellen Sabine naar dat mooie land!

 

undefined

 

2017 ‘DE DICHTER IS EEN KOE’. Wat in 2015 begon als een lange zoektocht om het gerealiseerd te krijgen wordt toch gemaakt met een ziel én veel goesting:  een ode aan de Nederlandse taal en muziek: muziektheater met Hermitage. Nog steeds op aanvraag gespeeld.

2018 "IK BEN HEEL VEEL LIEFDE', 20 jaar later terug een verhaal van Wally De Doncker - een ode aan Marianne, een prachtige vrouw (echtgenote) en vriendin. Sabine wil dit verhaal vertellen. Het is té mooi en hiermee keert ze nog 's terug naar haar eerste stappen: jeugdtheater/familietheater -  Ze maakt de voorstelling in eigen beheer met collega's die ze een heel warm hart toedraagt: herman verberckmoes en marieke bauw. Haar toeverlaat werkt voor haar het decor uit.  Ze cast voor de rol van Luna een meisje van 12: ongedwongen, onschuldig en zelf op zoek naar haar eigen identiteit: Mara Daerden. Sabine kan opnieuw rekenen op de logistieke steun van GC De Kleine Beer in Beernem.  Er is een première in CC Hamme  

undefined

 

Al snel wordt duidelijk dat dit warme thema vele mensen bekoord, maar het theaterlandschap is zo overvol en het is een moeilijke onderneming om de voorstelling aan CC's te verkopen. En dan in 2020 is er plots de Coronatijd, dat akelige virus, die écht heel veel roet in het eten gooit.  Er wordt in het voorjaar van 2020 - 2 speeldagen - niet meer gespeeld. Alle hoop wordt gezet op seizoen 2020-2021. 

TO BE CONTINUED...

 

ZAMZAMPRODUCTIES: Theaterstages voor jongeren

Van 2005 tot 2017 organiseert Sabine samen met freelance docenten en acteurs theaterstages voor jongeren in het KlokhofLoppem. In de voormiddag werden de jongeren van 11 tot 16 jaar ondergedompeld in een bad van theaterdisciplines o.l.v. professional en in de namiddag werd aan een theatervoorstelling gewerkt. De Laatste 2 jaren kwam er op vraag ook een stage voor 16+.

Mooie herinneringen worden gekoesterd via deze fotolink.

Ondertussen blijft Sabine dramacoach op verzoek en specialiseert ze zich in podiumvastheid, improvisatie, ruimtegevoel, scènemaken, lichaamstaal en ook spreken voor pubiek.

Wens je op Sabine een beroep te doen, stuur mailtje voor info op info@sabinegoethals.be